Sensory Panel Project

September 2020 – December 2020

Project Brief

For this project, we were given a design brief from Dundee Science Center to create a sensory panel for their exhibition.
 

This project required us to work in a group of three to create a final panel design that combined all of our individual ideas. We decided as a team to focus our research on natural materials with an emphasis on the positive effects of being outdoors and surrounded by nature. After conducting our own research and working on our individual samples, we each made our own section of the final panel. This way of working allowed us to work independently whilst following the same theme, requiring good communication and teamwork. 

I enjoyed this project as it was out of my comfort zone and gave me the opportunity to work with materials that I haven’t worked with before. I really enjoyed working with the wood and it is definitely something I’d like to work with again in the future.

 

The Science Center selected individual designs to be put into the exhibition and mine design was one of those.This meant mapping out the design on a larger scale, however due to Covid-19 difficulties, the plan to create the sensory room did not go ahead. Nevertheless, I did learn a lot from the project and have gained confidence in product design and working with a client.

Experiments with wood

Drilling holes to play with light, attaching moving parts, carving to create texture… keeping in mind the sensory aspect.  

Developing the samples

I loved the movement of these sticks, which I created by drilling holes into the wood then threading it through with a  needle and cotton thread.

Playing with colour

Using a range of different substances to create dyes as well as brush pens and wood stains, some were more successful than others!

Creating the final piece

This shows my process of creating the final panel. I mapped out the board, splitting it into sections were I thought my other group member’s work could go. I wanted a natural feel so i went with the wood stains and brush pens to give an gradient effect. This board was between A4 and A3 size.

The Final Design

This is a final panel prototype made using Photoshop. It includes the designs of each team member.